top of page

JASLOVSKÉ BOHUNICE

Jaslovské Bohunicében üzemelő atomerőmű területén felépítendő kis-és közepes aktivitású, átmeneti radioaktív hulladéktároló

A MECSEKÉRC Zrt. a szlovákiai Strabaggal (ZIPP Bratislava spol. s r.o.) 2013 szeptemberében létrehozott egy Konzorciumot, annak érdekében, hogy közösen induljanak a Jaslovské Bohunicében üzemelő atomerőmű területén felépítendő kis-és közepes aktivitású, átmeneti radioaktív hulladéktároló tenderén.

3.500 m2

tárolótér építése 16 hónap alatt

43 hónap

a projekt teljes időtartama

A projekt részletei

 

A sikeres pályázat benyújtását, illetve az eredményhirdetést követően a tervezés 2014 januárjában kezdődött, majd a tervek hatósági jóváhagyása után az építkezés 2014 augusztusában indult.  A tender fő elemei:

  • Előkészítés

  • Tervezés, műszaki dokumentációk készítése

  • Bontási munkák és a terület megtisztítása

  • Az átmeneti tároló építési engedélyeztetése

  • Építés-, szerelés - I. szakasz

  • Technológiai rendszerek szerelése – II. szakasz

  • Próbaüzem és üzembe helyezés

  • Megvalósulási dokumentációk készítése

 

A területen először a meglévő és veszélyes anyagokat is tartalmazó épületeket kellett elbontani, majd a meglévő közművek áthelyezése és az új hálózat kiépítése után indulhatott a tároló csarnok és az irányítási épületek kivitelezése. Az építkezés eltelt 16 hónapja alatt egy közel 3.500 m2-es tárolóteret és ~900 m2-es technológiai irányítórészleget kellett felépíteni. A technológia szerint a radioaktív hulladék speciális konténerekben, vasúton érkezik az épületbe, majd a konténereket automatizált darurendszer helyezi a tárolótér megfelelő pontjára. Az előírásoknak megfelelően a tárolótér zárt szellőző- és vízkezelő-, továbbá sugárvédelmi monitoring rendszerrel rendelkezik, ez utóbbit az erőmű meglévő ellenőrző rendszerébe kellett integrálni.

 

A Társaság részaránya a konzorciumban 25%, elsősorban a hazai kis- és közepes aktivitású hulladéklerakó építési szerelési munkálatokban szerzett hulladékkezelési, minőségbiztosítási, projektvezetési tapasztalatok alkalmazása mellett.

 

Beruházó: Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS a.s.)

 

Finanszírozó: Az EBRD által kezelt Bohunice-i Nemzetközi Leszerelési

Támogatási Alap (BIDSF)

A MECSEKÉRC Zrt. projektvezetője: Kádár Péter

 

A Projekt időtartama: 43 hónap

 

Díj: 10.889.000 €

bottom of page